Тут надають

якісні послуги!

Центр надання адміністративних послуг

Костянтинівська сільська громада

05.09.2024 14:37

Без папірців та хабарів: моряки рядового складу відтепер також можуть отримати кваліфікаційні документи на порталі Дія

f278ce59-5bba-4d7e-ab3a-1d3a8a5c3674.png

Ці документи підтверджують професійну підготовку моряків та право працювати на суднах — у національних та міжнародних водах. Вже рік через портал Дія документи оновлюють моряки командного складу, а відтепер — і рядового.

Раніше рядові моряки подавали заяви про кваліфікаційні документи тільки в паперовій формі. Через портал Дія зробити це набагато зручніше — документи можна подати з будь-якої точки світу, навіть будучи в рейсі.

Тепер моряки рядового складу зможуть отримати через портал Дія свідоцтва:

  • фахівця вахтового матроса; 

  • кваліфікованого матроса;

  • вахтового моториста;

  • кваліфікованого моториста; 

  • суднового електрика;

  • суднового кухаря;

  • боцмана.

Моряку треба зайти на портал Дія, вибрати в новому розділі послугу Дипломування членів екіпажів суден та заповнити заяву з необхідним пакетом документів. 

Рішення про результати розгляду надійде на портал Дія та електронну пошту. Якщо моряк отримав повідомлення про те, що заява залишається без руху, у нього є 15 днів виправити недоліки, а також можливість продовжити ще на 10 днів усунення недоліків. Якщо не виправив — отримує відмову у видачі кваліфікаційних документів. 

У 2023 році на порталі Дія вперше зʼявилися послуги для моряків — дипломування командного складу. Цифровізація отримання кваліфікаційних документів для моряків суттєво зменшила корупційні ризики та значно пришвидшила процес оформлення документів. Раніше дипломування моряків було одним із найскладніших та найкорумпованіших процесів у країні. Реєстр документів був у приватних руках і приносив організаторам схем до $150 млн на рік. Запуск послуг для моряків на порталі Дія дав змогу повністю перезавантажити сферу. За рік моряки скористалися прозорими сервісами на порталі Дія 34+ тисячі разів. 

Електронні послуги для моряків на порталі Дія та приведення стандартів дипломування моряків до міжнародних вимог реалізують Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України й Адміністрація судноплавства у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України за сприяння проєкту «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID і UK Dev.